Een middelbare school kies je niet voor een maand. Wij kunnen allemaal mooie dingen schrijven over hoe goed onze school is, maar hoe weet je nou zeker dat OBC Huissen echt iets voor jou is?

Door vragen te stellen aan leerlingen die al bij ons op school zitten! Leerlingen Nando en Tara hebben speciaal voor jou de onderstaande vragen beantwoord.

Hoe heb jij jouw schoolkeuze gemaakt?

Nando: “We hebben een gesprek met de groep-8 leraar gehad over naar welke school ik zou gaan. Ik kreeg het advies om naar OBC Huissen te gaan, maar ik heb toen natuurlijk zelf ook goed bekeken of dat dit een school is die ik leuk vond. Ik ben met mijn ouders naar de open dagen van twee scholen geweest. Ook ben ik met mijn groep 8-klas naar de mini-les geweest van deze school.”

Tara: “Met vriendinnen ben ik naar de mini-lessen van OBC Huissen geweest. Van anderen had ik al gehoord dat dit een leuke school was. Twee vriendinnen van mij gingen ook naar deze school. Daarnaast ben ik nog met mijn ouders naar de open dag van deze school geweest.”

Waarom heb jij voor deze school gekozen?

Nando: “Ik heb last van mijn concentratie en met de open dag kwam ik erachter dat ze bij OBC Huissen hier extra goed op letten. OBC Huissen heeft extra kleine klassen waardoor je minder snel afgeleid raakt. De richtingen waar ik uit kon kiezen bevielen mij wel, bijvoorbeeld sport. Ook vond ik het fijn dat het een wat kleinere school is en ik vond het er heel mooi uit zien allemaal.”

Tara: “Het zag er erg leuk uit en ik vind OBC Huissen een goede school. Alles in en rondom de school zag er goed uit. Ook het talentenprogramma Sport sprak me aan, maar later ben ik naar Kunst & Cultuur overstapt. Dat was erg handig, want ik wist dat je na een half jaar nog kon overstappen.”

Wat vond jij belangrijk bij het maken van jouw schoolkeuze?

Nando: “Bij mijn schoolkeuze vond ik het belangrijk dat het dichtbij was en dat ik daarnaast wat ondersteuning kreeg. Wat ik erg fijn bij OBC Huissen vond was dat er twee mentoren zijn. Dan heb je dus altijd wel een mentor waarmee je een klik hebt. Dat is erg fijn als er dan een keer iets is.”

Tara: “Ik vond het erg belangrijk dat de lessen goed zijn en dus met goede uitleg van docenten. Wat ik erg leuk aan deze school vind, zijn de extra activiteiten zoals schoolfeesten. Dat vond ik ook belangrijk bij het maken van mijn keuze. Verder vond ik het hier bij OBC Huissen gewoon erg gezellig. Dat merkte ik al toen ik de school bezocht!”

Heb je nog rekening gehouden met de wens van anderen?

Nando: “Ik heb gewoon voor een school gekozen waarbij ik me fijn voel en verder geen rekening met anderen gehouden.”

Tara: “Mijn ouders waren heel makkelijk en lieten mij gewoon een middelbare school kiezen. Het was wel fijn dat er al één vriendin van mij naar deze school ging, dan ken je al iemand.”

Welke tips heb jij voor toekomstige leerlingen die de schoolkeuze moeten maken?

Nando: “Als mijn meester de tip niet had gegeven om deze school te bezoeken, dan had ik OBC Huissen niet bezocht. Daar heb ik veel aan gehad. Bij het kiezen van een school zou ik je eigen gang gaan, kiezen waar jij jezelf het beste bij voelt. Als je naar een school gaat waar bijvoorbeeld een vriendje naar toe gaat en jij je niet fijn voelt, dan zit jij vervolgens niet op je plek.”

Tara: “Ga naar een open dag van een school of meerdere scholen. Dan krijg je een goede indruk!”

Wat vond jij de grootste verschillen tussen de basis- en middelbare school?

Nando: “Wat ik een groot verschil vond is dat je op de middelbare school een stuk meer huiswerk krijgt, dus het is wel wat zwaarder. Wat ook een groot verschil is dat je meer ruimte hebt, dus meer leuke plekken in en rondom de school om lekker te chillen. Je hebt en krijgt meer vrijheid om je ding te doen.”

Tara: “Het grootste verschil vond ik dat je op de middelbare school een rooster hebt met allemaal verschillende lessen. De roosters die hadden we op de basisschool natuurlijk niet.”

Heb je nog tips ter voorbereiding op de middelbare school voor toekomstige leerlingen?

Nando: “Gewoon jezelf blijven dan komt het allemaal goed. Je went veel sneller aan de nieuwe school dan dat je denkt, na een weekje was ik al gewend! Blijf ook gewoon jezelf, want anders word je alleen maar onzeker.”

Tara: “Als je het echt niet zeker weet of dat je naar een bepaalde school wilt, dan moet je een mini-les volgen. Dan krijg je een programma met verschillende vakken. Je krijgt dan een betere indruk van de school. Verder blijf gewoon jezelf en trek je niet te veel aan van anderen.”