Het project startte bij de bovenbouwafdeling Dienstverlening & Producten (D&P). Derdejaarsleerlingen kregen de opdracht om een plan te maken voor het vernieuwen en herinrichten van hun schoolplein en de kleinere binnentuin. Vervolgens kregen ook de afdelingen Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) een rol in het project. 

Afdeling D&P

Met moodboards en maquettes lieten D&P-leerlingen zien wat zij graag wilden veranderen aan het schoolplein. De leerlingen kwamen met veel leuke ideeën. Alle plannen werden vervolgens verzameld. De directeur en betrokken docenten kozen de leukste en haalbare ontwerpen en ideeën uit die daadwerkelijk gerealiseerd mochten worden.

Samenwerking

Naast dat de leerlingen zelf inspraak hebben over hoe hun schoolplein eruit komt te zien, is het bijzonder dat er ook andere afdelingen een rol bij dit project kregen. Na het zien van de plannen werden de afdelingen PIE en BWI enthousiast en boden zij aan om ook een bijdrage te leveren. Dit is een mooi voorbeeld van hoe verschillende disciplines samenkomen.

Afdeling PIE

Drie PIE-leerlingen zijn momenteel bezig met het in elkaar lassen en monteren van de nieuwe bankjes voor het schoolplein. Onder het keuzevak ‘Plaat- en constructiewerk’ zijn de leerlingen bezig met dit project. In totaal maken de leerlingen twintig onderstellen die samen tien bankjes vormen.

PIE-leerling, Lars: “De staalonderdelen zijn door de docent op het juiste formaat geknipt. Ik ben nu verschillende onderdelen aan het lassen. Eerst heb ik de bankjes ‘gezet’. Dat doe je met de kantbank. Vervolgens laat ik ze in een hoek van 90° buigen. Daarna maakt mijn klasgenoot het onderdeel waar de houten balken op komen te liggen. Dan lassen we het in elkaar. Als laatste maken we de hoekjes vast aan het onderstel, dit gedeelte komt in het beton voor de verankering. Ik vind het heel leuk om aan dit project te mogen meewerken omdat ik zelf iets kan maken dat ook echt gebruikt wordt op het schoolplein!”

Afdeling BWI

Ook de afdeling BWI zorgt voor een mooie bijdrage aan het project. De BWI-leerlingen maken een stevige houten balkenconstructie op maat en plaatsen deze op de stalen onderstellen. De houten balken vormen het zitvlak. Dit zitgedeelte wordt vervolgens ook door de leerlingen afgewerkt en afgelakt.

Daarnaast worden bestaande betonnen bankjes gerenoveerd. Een mooi voorbeeld van duurzaam bezig zijn! De oude verflagen worden verwijderd, waarna nieuwe verflagen en primer worden aangebracht. Ook krijgen de bestaande banken, die nu alleen uit beton bestaan, een houten zitgedeelte. Dit geeft de bankjes een prachtige eigentijdse look!