Jarno (15 jaar)
“Ik zit in het vierde leerjaar en volg het bovenbouwprofiel PIE (Produceren, Installeren en Energie) op OBC Huissen. Toen ik de open dag bezocht en bij de PIE-afdeling een kijkje nam vond ik het meteen helemaal leuk. Daar mocht ik lassen. Wat ik zo leuk vind aan het vak is dat je best wel breed kunt denken en er is veel werk in te vinden.”

 

Waarom hij voor OBC Huissen en PIE koos?

Na zijn bezoek aan OBC Huissen met de open dag, was het snel besloten, naar deze middelbare school zou hij gaan. Jarno bracht ook een bezoek aan de afdeling PIE en vond het helemaal leuk dat hij mocht lassen.

Lassen en metaalwerk vindt hij erg interessant. Bij het maken van zijn keuze voor het bovenbouwprofiel week hij dan ook niet meer van zijn plan af, hij koos voor PIE.

Wat zo leuk is aan PIE

Jarno vindt leuk aan dit vak dat je best wel breed kunt denken, er veel verschillende kanten mee op kunt en dat er veel werk in te vinden is. “Iedere opdracht is anders en je leert bij iedere opdracht ook weer andere dingen. Bij sommige opdrachten moet je meer doordenken. Bijvoorbeeld dat je de werkzaamheden in een handige en goede volgorde doet omdat je er anders niet goed mee bij kunt komen.”, aldus Jarno. Theorie spreekt hem minder aan. Hij vindt dat hij bij PIE een goede balans heeft tussen het met je handen werken en theorie.

Handig zijn met je handen, het graag willen leren, alle instructies goed opvolgen, maar ook het in oplossingen denken want hier komen vaak creatieve ideeën uit“, benoemt Jarno als punten die je nodig hebt voor dit profiel.

Trots

Normaal gesproken doen leerlingen van OBC Huissen einde van leerjaar 4 hun praktijkexamen. Jarno werkte in het derde leerjaar zo hard dat hij klaar was om gelijk met de vierdeklassers examen te doen. En dat harde werken werd beloond… Dat resulteerde zelfs in het hoogste cijfer van alle PIE-examenkandidaten! Jarno is er trots op dat hij een jaar eerder zijn PIE-examen al heeft gehaald.

Eigenlijk was ik er niet mee bezig om vervroegd mijn examen te halen. Ik ronde op mijn eigen tempo alle opdrachten af en kreeg te horen dat ik misschien mijn examen al mocht doen. Toen moest ik nog wat opdrachten doen en heb ik er alles aan gedaan om het examen te halen.

Als Jarno een werkstuk of schoolopdracht mag benoemen waar hij erg tevreden over is dan is dat de paalhamer. Dat is de onderkant van een moker. “Die heb ik haaks aan elkaar gelast, gefreesd en vervolgens alles in elkaar gelast met daarin een paal bevestigd, aldus Jarno.