Op woensdag 3 en 4 donderdag november vond er in OBC Huissen een ‘tweedaagse tegen ondermijning’ plaats. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Daarom organiseerde de gemeente Lingewaard in samenwerking #Leerlingalert, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en OBC Huissen deze twee dagen. In De Gelderlander verscheen hierover een artikel.

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Ondermijning betekent grofweg de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Praktijkvoorbeelden: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder of het ronselen van jongeren voor criminele activiteiten.

Programma

Het programma bestond uit bewustwordingslessen van #Leerlingalert voor leerlingen en docenten, een informatieavond voor ouders/verzorgers, een ondernemersontbijt en een bijeenkomst voor inwoners en ondernemers van het buitengebied. Tijdens de bewustwordingslessen deed een ex-gedetineerde zijn verhaal en daarnaast konden leerlingen hem alles vragen. Waar is het mis gegaan dat je in de criminaliteit terecht kwam? Waar heb je het meeste spijt van? Waarom wilde je snel geld verdienen? Hoe voorkom je de verleiding om weer in aanraking te komen met de criminaliteit? Een greep van de vragen die aan bod kwamen. Ook brachten de leerlingen een bezoek aan een lokaal dat door Bureau Drugszaken was ingericht als hennepkwekerij, XTC-lab en een cocaïnewasserij. Hier kregen leerlingen meer te weten over het proces en de risico’s van de productie van deze drugs.

Leerlingen voorbereiden op hun toekomst

Janine Klein Willink, directeur: “De school is de wereld en de wereld is de school is ons uitgangspunt. Met deze tweedaagse halen we een stukje wereld naar binnen. Zo bereiden we onze leerlingen voor op de toekomst. Alle leerlingen, onze medewerkers en de ouders/verzorgers konden een bewustwordingsles van #Leerlingalert volgen. We leveren graag een maatschappelijke bijdrage aan onze omgeving. Dit programma is namelijk van belang voor onze samenleving.”

Programmaleider van #Leerlingalert Petra van den Berg: “Jongeren zijn eenvoudig te verleiden door criminelen voor hun duistere activiteiten. Dat is zorgelijk en dat willen we stoppen. Bij elke les op elke school merken we dat er al meerdere leerlingen zijn benaderd voor het verrichten van strafbare activiteiten.”

Artikel in De Gelderlander

In de Gelderlander verscheen een artikel over de tweedaagse tegen ondermijning op OBC Huissen. Leerlingen van onze school vertellen in dit item over wat zij hebben geleerd van de bewustwordingsles. Lees hier het artikel in de Gelderlander.