Het idee was dat Riny Nuijen, met zijn leeftijd van 67 jaar, nu eigenlijk van zijn pensioen zou genieten… Het liep alleen net iets anders. Hij is namelijk bij OBC Huissen op de werkvloer van de afdeling Produceren, Installeren & Energie (PIE) te vinden. Alhoewel de huidige leerlingen Riny misschien nog niet kenden, is hij voor OBC Huissen geen onbekende.

Passie voor het techniekvak

Riny werkte het grootste gedeelte van zijn carrière in het bedrijfsleven. Hij komt oorspronkelijk uit de staalbouw en is onderhoudsmonteur geweest. Riny heeft altijd al affiniteit met jongeren en het onderwijs gehad. Bij het bedrijf waar hij destijds werkte begeleidde hij meerdere OBC Huissen leerlingen met hun stage. 

Bijdrage aan het onderwijs

Zo’n tien jaar geleden draaiden de rollen om en ging hij voor OBC Huissen aan de slag. Het bedrijf waar hij werkte ging failliet. Vanwege de goede contacten met de school als stagebedrijf, kreeg hij de vraag of dat hij tijdelijk als vrijwilliger PIE-instructeur een bijdrage wilde leveren. Dit vond hij zo leuk dat hij het hele schooljaar afmaakte. Vervolgens werkte hij een schooljaar bij een andere school. Het onderwijs beviel hem zo goed dat hij, toen OBC Huissen hem weer benaderde, geen nee kon zeggen. Hij stond vervolgens twee jaar met veel plezier als PIE-instructeur voor de klas. Na het aflopen van deze periode heeft hij tot aan zijn pensionering bij meerdere scholen gewerkt. Op de vraag hoe hij dan weer bij OBC Huissen terecht is gekomen antwoordt hij: “Tijdens het sporten kwam ik een ouder van een OBC Huissen leerling tegen en raakten we in gesprek. Ik was benieuwd hoe het met mijn oud-collega’s van OBC Huissen ging en heb contact met hen opgezocht. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik vind het mooi om na zoveel jaar weer iets te kunnen betekenen voor OBC Huissen, de leerlingen en het techniekvak.” 

Kennis en expertise overbrengen

Als PIE-instructeur geeft Riny de leerlingen instructie en hij begeleidt hen bij hun opdrachten. Dit geldt voor alle onderdelen die bij de afdeling aan bod komen van elektro, lassen tot aan installatie. Wat hij zo leuk vindt aan deze baan is om met de leerlingen tot een goed resultaat van een product te komen. Ongeacht wat voor opdracht het is. Ook spreekt het omgaan met jongeren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar hem aan, hij kan hun humor wel waarderen. Daarnaast vindt hij het belangrijk om zijn kennis en expertise over te dragen aan deze generatie. Nieuwe vakmensen in de technieksector zijn zeer welkom. Daarnaast is hij erg blij met zijn collega’s. 

Zolang Riny zich fysiek goed voelt en de leerlingen zich nog niet afvragen wat deze man op leeftijd hier doet, vindt hij het leuk om te blijven werken. Zijn doel is om samen, dus als docent én als leerling, met humor te genieten van het schooljaar én het techniekvak! 

Riny Nuijen aan het werk als PIE-instructeur op de PIE-afdeling van OBC Huissen