Derdejaarsleerlingen van de gemengde leerweg hebben zich de afgelopen maanden beziggehouden met de vraag over hoe het zwerfafval in de gemeente Lingewaard verminderd kan worden. Ze organiseerden een opruimactie voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van IKC Het Sterrenbos. Naast dat ze OBC Huissen een stukje schoner maakten, brachten de leerlingen van OBC Huissen het gevonden zwerfafval in kaart. In een verslag beschreven ze het type afval en de plekken waar het meeste afval lag. Aan de hand hiervan bedachten ze een oplossing om zwerfafval tegen te gaan. Op vrijdag 16 december presenteerden de leerlingen hun adviezen op het gemeentehuis in Bemmel.

D&P-opdracht

De leerlingen, die het profiel Dienstverlening & Producten volgen, organiseerden tijdens de lessen de opruimactie tot in de kleinste details zelf. Zo bepaalden ze de looproutes, zorgden ze voor materialen, maakten ze afspraken met de basisschool en benaderden ze de pers aan over hun activiteiten. De activiteiten vallen onder het IVN Jongeren Adviesbureau. Docenten van OBC Huissen en IVN Natuureducatie hielpen de leerlingen op weg en leerden hen meer over afvalverwerking en de negatieve gevolgen van zwerfafval. Ook brachten de leerlingen een bezoek aan milieustraat Van Dalen om te zien hoe afval wordt verwerkt.

Presentaties op gemeentehuis

Op 16 december presenteerden de groepjes leerlingen op het gemeentehuis verschillende ideeën om het zwerfafval tegen te gaan. Voorbeelden zijn rookvrije plekken inrichten, prullenbakken aantrekkelijker maken en speciale afvalbakken voor statiegeld. “Misschien kunnen bewoners een beloning krijgen als ze afval ergens komen inleveren”, werd door één van de presenterende groepjes geopperd. “Dan zullen mensen eerder helpen om het schoon te houden in Huissen.”

De leerlingen vonden het een leuke ervaring om te mogen presenteren in de raadzaal: “Spannend om het aan zo’n volle zaal en belangrijke mensen te presenteren, maar het ging wel goed.

Wethouder Maarten van den Bos was enthousiast over de presentaties: “Ik heb me laten inspireren door jullie presentaties en we gaan kijken naar de tips en adviezen die jullie ons hebben meegegeven.” Ook de Kinderburgemeester Feline vond dat er goede presentaties waren gegeven en vond het leuk dat ze erbij mocht zijn.

 


Leerlingen OBC Huissen tijdens het presenteren van hun advies op het gemeentehuis in Bemmel