Op donderdag 2 november 2023 kreeg OBC Huissen bezoek van twee juristen van het Europees Consumenten Centrum (ECC). Dit om twee gastlessen aan onze derdejaarsleerlingen van vmbo-gl onder het vak economie te geven. Het ECC geeft juridische hulp aan consumenten die aankopen buiten Nederland, maar wel binnen de Europese Unie, hebben gedaan.

Consumentenrecht

Momenteel zijn de leerlingen bezig met het onderwerp consumentenrecht. Dit houdt in dat zij leren welke rechten zij als consument hebben wanneer zij producten kopen of diensten afnemen zowel online als in de winkel. Voorbeelden zijn de garantie van producten of diensten en de wettelijke opzegtermijn bij bijvoorbeeld een abonnement. Ook leren ze hoe ze hun recht kunnen halen als consument.

ECC-juristen aan het woord

De gastles haakte hier perfect op aan. Tijdens de gastles bespraken de juristen van ECC onder andere waar leerlingen als consument recht op hebben, waar we als Nederlanders recht op hebben en dat er steeds meer op dit gebied Europees geregeld wordt. Daarnaast kregen de leerlingen verschillende tips. Zoals de tip om te betalen met een creditcard of met PayPal in plaats van met iDeal of een bankoverschrijving. Mocht er sprake zijn van fraude of mocht het bestelde product niet aan de beloofde eisen voldoen, dan kun je eenvoudig je geld terugvragen. Een korte quiz, om de gedeelde kennis te toetsen, was ook onderdeel van de gastles.


Robin van Wenum, economiedocent van OBC Huissen:
“Het is een leuke en praktische manier om leerlingen duidelijk te maken waar ze als consument recht op hebben. Mensen uit het bedrijfsleven, in dit geval dus twee juristen van het Europees Consumenten Centrum, komen met mooie praktijkvoorbeelden. Dat laat de leerlingen zien hoe de behandelde lesstof in de echte wereld terugkomt. Dit sluit goed aan bij de visie van onze school.”

In de Gelderlander verscheen een leuk verhaal over de gastlessen. Bekijk hier het artikel.