De 44-jarige Joeri Vonk is precies de helft van zijn leven werkzaam geweest bij het Liemers College in Zevenaar. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. En die vond hij bij OBC Huissen. Onlangs heeft hij het stokje overgenomen van interim-directeur Patrick Vreeman, die ruim een jaar geleden begon op de school – midden in coronatijd.

“Dat was geen ideaal startpunt”, zegt Patrick. “Het was al een onrustige periode en de school stond voor die diverse uitdagingen, ook was het door het thuisonderwijs lastig om met elkaar in verbinding te blijven. Maar we hebben veel geleerd en er zijn een paar mooie initiatieven uit die periode voortgekomen.”

Patrick doelt daarmee niet alleen op project Indifferent, waarbij leerlingen met elkaar in gesprek gaan over ingewikkelde thema’s, maar ook op het opknappen van het schoolplein. “We bedenken samen met de leerlingen hoe het eruit moet komen te zien én we laten ze ook echt iets bijdragen. Hoe gaaf is het dat ze straks op bankjes zitten die ze zelf van metaal en hout hebben gemaakt?”

Betrokkenheid

Joeri kan niet wachten om deze lijn voort te zetten. “Ik zie mezelf niet als de grote veranderaar”, zegt hij. “Er ligt al iets heel moois, en voorlopig wil ik daar hooguit wat accenten in aanbrengen.” Wel heeft hij al een bepaald thema in gedachte waar hij graag zijn tanden in zet: leerling- en ouderbetrokkenheid.

“Ik wil iedereen wat dichter naar de school toe krijgen. De ontwikkelgesprekken, waarin leerlingen zelf aan ouders/verzorgers en mentoren vertellen hoe het met ze gaat, zijn een goed begin. En dan hebben we nog de deelmedezeggenschapsraad, waar ouders en twee leerlingen input mogen leveren. Maar ik wil daaromheen nog een groep opzetten. Een groep bestaande uit mensen die willen meedenken over hoe we het hier nog beter kunnen doen. Ik geloof dat er bij zowel ouders/verzorgers als leerlingen expertises zijn die we daarvoor kunnen aanboren.”

Nieuw hoofdstuk

Bij het begin van een nieuw hoofdstuk hoort ook het afsluiten van het vorige. Beide heren zijn niet van de toeters en bellen. Ze organiseren dan ook geen groots afscheid, maar halen herinneringen op met collega’s.

Daarnaast krijgen zowel Joeri als Patrick er iets moois voor terug. In Patricks geval is dat een school in Eindhoven. Nog verder van zijn woonplaats, Groningen, dan Huissen. “Toch wilde ik dit graag, omdat ik meteen een hele goede klik had met de mensen daar”, legt Patrick uit. Bovendien heeft hij geregeld dat hij niet elke dag op en neer hoeft te reizen. Hoe? “Met een camper”, antwoordt hij. “Die komt daar in de buurt op een camping te staan. Anders is het niet te doen.”

Ook Joeri voelde zich meteen op zijn gemak tussen zijn nieuwe collega’s en leerlingen. “Al de eerste dag dat ik hier rondliep, spraken mensen mij aan en stelden vragen. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt”, aldus Joeri. “En ik ben ook nog eens Vitessenaar, dat zal het ook wel wat makkelijker maken”, voegt hij er lachend aan toe.

Patrick Vreeman (links) en Joeri Vonk (rechts)